Korsør Havn bidrager med kajanlæg til forskningsprojekt om etablering af kunstige rev, som skal styrke havets økosystem. Projektet foregår i samarbejde med DTU, Sund & Bælt og Stonereefs
I Korsør Havn er der de seneste måneder skabt fire biodiversitetszoner med 3D printede rev, som skal styrke havet økosystem. Det sker i et samarbejde mellem Korsør Havn, Stonereefs, DTU Sustain samt Sund & Bælt
De fire zoner er designet til at fremme biodiversitet i et ellers udfordrende havnemiljø og er resultatet af et innovativt samarbejde med erhvervs-ph.d. Joseph Parkinson fra DTU Sustain og virksomheden Stonereefs A/S.
Spunsvægge, som dem i Korsør Havn, er typisk et barsk miljø for livet i havet. Den glatte, lodrette overflade giver ikke optimale muligheder for makroalger at sætte sig fast eller skjulesteder for fisk og smådyr. Med Stonereefs biodiversitetszoner skabes et mere naturligt levested – uden at forstyrre havnens daglige drift.
Projektet går kort fortalt ud på at teste forskellige rev-strukturer for deres evne til at påvirke det marine liv. For at skabe et solidt datagrundlag er der udviklet fire unikke revdesigns, der varierer i kompleksitet – fra størrelse og antal af hulrum til overfladestrukturens porøsitet. Forskelle der som en del af forskningsprojektet skal hjælpe med at forstå, hvordan små ændringer i design kan have betydning for biodiversiteten.
De fire forskellige typer af revmoduler – eller biodiversitetszoner – er placeret diskret i spunsvæggens indhak, hvor de ikke påvirker skibstrafik eller havnens funktioner, men stadig skaber et værdifuldt habitat for livet under overfladen. Modulerne blev installeret i marts 2025 af Michaels Dykkerservice, Michael Bach Eisensee, en lokal dykker fra Korsør.
Havnedirektør Jimmi Jørgensen ser projektet som et godt eksempel på, hvordan en lokal havn også kan bidrage til den grønne dagsorden.
” Ved at integrere naturvenlige designs i eksisterende infrastruktur kan vi blive klogere på, hvordan industrielle miljøer – som her kajkanten i en erhvervshavn – kan få en rolle i miljøbeskyttelse. Ved at involvere os i det her projekt, kan Korsør Havn altså aktivt bidrage til at beskytte og fremme biodiversitet – ikke kun for vores havn lokalt, men for mange andre steder fremadrettet, når resultaterne fra afprøvning af de forskellige revmodeller kendes. Så perspektiverne er store.”
I de næste to år skal udviklingen i de installerede revmoduler løbende overvåges gennem analyser af miljø-DNA, videodokumentation og fotodokumentation. Formålet er at dokumentere udviklingen af marint liv på og omkring revmodulerne. Projektet forventes at bidrage til forskningen om integration af naturinkluderende design i konstruktion af maritimt infrastruktur og tilbyde løsninger på biodiversitetstab, der er forbundet med disse projekter.
Et af målene med projektet er også at vurdere mulighederne for ‘øko-engineering’ af byggematerialer, såsom beton, der anvendes meget i marine miljøer, og om dette kunstigt kan modificeres til et revmateriale med økologiske fordele, som fremmer biodiversitet. Eller sagt enkelt at finde det rette design af de kunstige rev til at fremme marint liv. Design som 3D-printet beton gør muligt.
Korsør Havn ser projektet som en mulighed for både at være en ambitiøs erhvervshavn og samtidig bidrage til at passe på vores havmiljø.
”Projektet viser at selv en travl erhvervshavn som Korsør kan skabe bedre plads til naturen og miljøbeskyttelse. Vi tjener vores penge på at være en havn, men ved at implementere Stonereefs’ konceptet, kan vores kerneaktivitet som erhvervshavn forenes med fremmelse af biodiversitet og liv i havet. Det er ikke hinandens modsætninger,” siger Jimmi Jørgensen.
Som en del af projektet etableres i løbet af foråret en infotavle samt 3D-printede informationsbænke på havnen, som skal hjælpe med at inkludere havnens brugere. Materialet er blandt andet tænkt til at interesserede skoler kan besøge havnen og se mere om projektet
Seneste kommentarer