Når vi taler om erhvervshavne i Danmark er fokus ofte på de få største havne, fordi de håndterer hovedparten af godsmængderne. Men de mindre erhvervshavne spiller også en væsentlig rolle for Danmarks sikkerhed, forsyning og transport
Af Jimmi Jørgensen, havnedirektør, Korsør Havn
Skal Danmark stå stærkt i fremtiden, må vi indse, at både store og små erhvervshavne er vigtige brikker i det nationale puslespil om forsyningssikkerhed, den grønne omstilling og en balanceret byudvikling.
Store erhvervshavne er vigtige da de håndterer en væsentlig del af vores import og eksport af kritiske varer. Små erhvervshavne er vigtige, da de udgør et landsdækkende netværk af transportknudepunkter, der forbinder land og hav og i kraft at antallet minimerer sårbarheder i vores logistikkæder.
Korsør Havn er et godt eksempel. Placeret midt i landet, i krydset mellem motorvej, jernbane og sejlrenden i Storebælt, fungerer havnen som et effektivt bindeled mellem landsdelene. Dertil kommer, at varer der losses tættere på deres endelige destination via en lokal havn, mindsker behovet for lange transporter på lastbil og tog.
Fordel med en decentral havnestruktur
Verden omkring os er urolig, og krig i Europa har mindet os om betydningen af stærk infrastruktur på hjemmefronten. Hvis en stor havn rammes af fx en krise eller kapacitetsproblemer er det derfor vigtigt, at mindre havne kan tage fra og holde forsyningerne i gang. En decentral havnestruktur er altså strategisk vigtig for vores nationale sikkerhed.
Det gælder også i forhold til Forsvaret. Danmark opruster, og vores havne skal ud fra samme logik stabilt kunne understøtte militære transporter og aktiviteter. I Korsør ser vi netop symbiosen mellem civil og militær havn, da byen huser både erhvervshavnen og en af Søværnets flådestationer.
I en tid hvor byudvikling ofte vinder over industri, er det derfor vitalt at anerkende erhvervshavnes afgørende rolle i vores nationale sikkerhed og økonomi.
Pas på boligprojekter i et valgår
Historien viser, at prioriteringen mellem by og havn kan skabe unødvendig konflikter. Når kommunen drømmer om en havnefront med lejligheder, risikerer det at ske på bekostning af erhvervshavnens fremtidige udviklingsmuligheder. Det mærker vi i Korsør og andre havnebyer, og den kommunale fristelse er forståelig, da havneområder er attraktive for boligbyggeri og rekreative projekter.
Administrerende direktør i DI, Lars Sandahl, understreger i et indlæg i JP 15. marts om havnearealers anvendelse, vigtigheden at, at man ikke må lade lokale interesser skygge for den nationale vigtighed af vores havne – især ikke i et kommunalt valgår, hvor et boligprojekt på havnen vil være populært på den korte bane.
Sandahl advarer i sit debatindlæg mod denne konflikt, og transportministeren udtalte for nylig, at nogle kommuners iver efter at bygge boliger på havnearealerne ligefrem udgør “en trussel mod en produktiv erhvervsudvikling på vores erhvervshavne.”
Inkludér de små havne i de nationale strategier
Jeg vil ikke pege fingre af kommunerne – byer skal naturligvis kunne udvikle sig, og vi skal passe på ikke gøre havn og by til modsætninger. Løsningen er klare rammer og langsigtet planlægning, der respekterer og balancerer både havnens nationale betydning og behov for udvikling og byens behov for udvikling.
Havnepartnerskabets anbefalinger har allerede fremhævet havnenes potentiale, så næste skridt er, at der handles politisk, så rammevilkårene for havne forbedres, tilladelser kommer hurtigere etc.
Regeringen arbejder netop nu på en ny havnestrategi og en liste over nationale interesser i havnene. Det initiativ er yderst velkomment. Det afgørende bliver, at vi husker de små og mindre erhvervshavnes betydning i forhold til Danmarks sikkerhed og infrastruktur. En pointe der også er værd at huske når EU-kommissionen skal se på en kommende europæisk havnestrategi.
Havne som motor for lokal vækst og udvikling
Når staten slår fast, at en erhvervshavn er af national interesse, sender det et stærkt signal om, at havnearealer ikke blot er en lokal byggegrund, man kan omdanne efter forgodtbefindende. Det betyder, at havnen har krav på plads og planlægningsmæssig opmærksomhed, så den kan udbygges og moderniseres i takt med behovene.
Det baner vejen for, at erhvervslivet i højere grad kan tænke små lokale erhvervshavne ind i deres planer og at virksomheder med fordel kan placere aktiviteter tæt på mindre havne for at udnytte de logistiske fordele, energiløsninger og grønnere transportmuligheder. En udvikling der også er med til at skabe vækst og udvikling flere steder i landet.
Derfor er små havne er ikke bare en del af vores historie, de er også vigtige brikker for vores fremtid.
Seneste kommentarer